top of page
Yazarın fotoğrafıDenizCan

Unutkanlık, Çabuk Yorulma ve İsteksizlik Nasıl İyileştirilir?


Bu şekilde devam etmeniz bir süre sonra duygusal durumunuzda dalgalanmalar ve ardından da duygusal durumunuzun giderek negatif hislerle dolmasına neden olabilir.

Günlük hayatımızda en sık karşılaştığımız problemler arasında unutkanlık, hatırlama güçlüğü, öğrenmede isteksizlik ve uzun süren, bitmeyen halsizlik, çabuk yorulma gibi durumlar var.


Çoğu insan eskisinden daha az bedensel harekete rağmen kendini daha yorgun hissettiğini söylüyor.


Benzer şekilde çok az fiziksel efor sarf ettiğinde hemen yorulduğunu söyleyenlerin sayısı azımsanmayacak ölçüde.


Tüm bunlarla beraber hatırlama güçlüğü ve sıkça yaşanan unutkanlık artık genç yaşlı ayrımı yapmadan hayatlarımıza girdi.


Sizde benzer konularda zorluk yaşıyor olabilirsiniz.


Kendinizi bir şeylere başlama, devam ettirme konusunda zorluyor ama yine de isteksizliği içinizden söküp atamıyor olabilirsiniz.

Belki de başladığınız projeler, o çok yapmak istediğiniz projeler, devam ettirme konusunda istikrar gösteremiyor, bırakıyor ve sonra da kendinize kızıyor olabilirsiniz.


Bu şekilde devam etmeniz bir süre sonra duygusal durumunuzda dalgalanmalar ve ardından da duygusal durumunuzun giderek negatif hislerle dolmasına neden olabilir.


Tabii, bunlar aynı zamanda fiziksel sağlığınız üzerinde de olumsuz etkiler yaratacaktır.


Ve bütün olarak zihinsel aktivitenizde kalıcı bir azalmaya neden olabilir.


Oysa, bunu şu an içinde bulunduğunuz duygu ve düşünsel sürece uygun olarak bu durumu değiştirmek mümkün.


İlk önce, bunun beynin hangi bölgesi ile ilgili olduğuna bakalım.


Gri Cevher


Gri Cevher denilen madde beynimizde bulunuyor.


Gri cevher, beyinde bilgi işleme konusunda görevlidir. Gri maddede üretilen sinyaller ilgili diğer alanlara yönlendirilir. Bu sinyaller, motor bölgeleri harekete geçirir böylece bedenin faaliyetlerini yönetir.


Gri Cevher görme, duyma, hafıza, duygular, konuşma, karar verme ve kendini kontrol etme gibi durumların algısından ve yönetiminde etkilidir.


Beyinde bulunan daha yüksek gri madde, artan kişisel yetenekle birlikte artan öğrenme yetenekleri ve iyileştirilmiş bellek demektir.

Eskiden gri maddenin yaşla birlikte azaldığı kabul edilirdi. Benzer şekilde yoğun stresin de benzer bilişsel sorunlara yol açtığı kabul edilirdi.


Son yıllarda yapılan araştırmalar gösterdi ki, beyindeki gri maddeyi arttırmak mümkün.


Ne yazık ki, pandemiyle birlikte gri cevher ile ilgili olumsuz bir durumla karşılaştık.


İngiltere’de yapılan bir araştırmada, incelenen insanlar; yaş, cinsiyet ve sağlık durumuyla ilgili değişkenleri ve sosyoekonomik koşulları da dikkate alınarak sınıflara ayrıldı. Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan ve Gri Cevher adı verilen dokuda, koronavirüsle enfekte olanlar ve olmayanlar arasında belirgin farklılıklar göze çarptı.




Covid olmak, pandemi döneminde yaşadığımız stres ve endişeler gri cevherin azalmasına neden oluyor.



Gri Maddeyi Nasıl Arttırabilirsiniz?


Beyin üzerinde çalışan uzmanlar, beynin tıpkı vücudumuzdaki diğer kaslar gibi olduğunu vurguluyor. Onu ne kadar çok çalıştırırsak o kadar çok gelişiyor, sağlığını korumaya devam ediyor.


Beynimiz bizim sandığımızdan çok daha esnek. Yapılan bilimsel çalışmalarda insanların seçim ve tercihlerinin bu yapıyı değiştirmekte böylece hayat kaliteleri üzerinde belirgin bir etki yaratmada ciddi rolü olduğunu vurguluyor.


Bu nedenle ilk önce kendimiz için daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tercihinde bulunmamız gerekiyor. Bu tercih çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor.




Meditasyonda bu tercihlerden birisi olursa gri cevherin artması ve tüm yaşamımız boyunca sağlıklı bir beyin yapısına sahip olmamız mümkün olabilir.


Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada meditasyonun gri cevheri arttırdığı sonucuna ulaşıyorlar.


Hem de meditasyonun bu güzel etkisini görmek için öyle çok uzun bir zaman geçmesi gerekmiyor. Araştırma içinde sekiz hafta boyunca meditasyon yapanların MR görüntüleri bu sonucu veriyor.

Bu güzel ve etkili sonuca ulaşmak için bir gün içinde meditasyona ayırmanız gereken zaman en fazla otuz dakika.


Bu süre size ilk başta çok gibi görünüyorsa, on dakikalık bir zaman dilimiyle de başlayabilirsiniz.


İlginizi çekebilecek diğer yazılar:




Her yazı için kısa bir mail almak ve haftalık bültenlerin size ulaşmasını istiyorsanız abone olabilirsiniz.




Meditasyon Atölyesine katılmak isterseniz bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


Comments


bottom of page