top of page
Yazarın fotoğrafıDenizCan

Meditasyon Beyni ve Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

Meditasyonun gereğinden fazla övüldüğünü düşünüyor olabilirsiniz. Bir yandan da stres, anksiyete ve psikolojik kökenli ağrılarınız için sakinleştirici bir uygulama arıyor olabilirsiniz.


Meditasyonun bunun için iyi bir yol olup olmadığını merak ediyorsanız bu yazı sorularınıza yanıt olabilir.


Kristoffer Rhoads danışanlarıyla çalışmalarında meditasyonu kullanan bir psikolog. Rhoads klinik olarak araştırdığı meditasyonla ilgili bulgularını yurt dışındaki bir dergi ile paylaşmış.


Rhoads meditasyonun temelinin nefesi kullanmaktan ve sakin bir köşede oturmaktan geçtiğini söylüyor.


Bu temel meditasyonun basit bir teknik olmasını sağlıyor. Yine de meditasyonun düzenli olarak uygulanması ile kalıcı sonuçlar elde edilebileceğini vurguluyor.


Meditasyonu spor gibi düzenli yapmanız gerekir.



Meditasyon yaptığınızda beyninizde neler olur?


Psikolog Rhoads “Beyin yaptığınız faaliyetlere yanıt veren ve ona uygun gelişen harika bir organdır. Bir şeyi ne kadar çok uygularsanız o bölge o kadar çok gelişir” diyor.

Beyinlerimiz sinirsel bağlantılar yoluyla gelişiyor. Beyinde bulunan bilgi işleme hücreleri olan nöronlar düşüncelerinizden, hislerinizden ve eylemlerinizden sorumlu olan sinirsel yollar oluşturmak için birbirine bağlanır. Bir aktiviteyi tekrar tekrar yaptığınızda, beyninizin onunla ilgili bölgesini geliştiren nöral bağlantıları güçlendirirsiniz.


Örneğin sürekli farklı rotalarda gezinen bir taksi şoförüyseniz beyninizin uzamsal akıl yürütme bağlantılarını geliştiriyorsunuz demektir. Uzamsal akıl, rota belirleme, konum algılama ve bunları zihinde canlandırma olarak kısaca özetlenebilir.

Benzer süreç meditasyon yaptığınızda da olur.




Meditasyon yapmak beyninizdeki gri maddeyi çoğaltır.


Gri maddenin artışı öğrenmeye, bilişe ve hafızaya yardımcı olur. Bu da gerçeklerin daha fazla akılda kalmasını sağlar.






Rhoads meditasyonun sonuçları ile ilgili aşağıdaki bilgileri paylaşıyor:


“Günde 6-12 ay boyunca günde 20 ile 30 dakika arasında meditasyon yaparsanız beyin yapısındaki değişiklikleri ve işlevleri somut bir şekilde görebilirsiniz.”

Meditasyon Sempatik Sinir Sisteminizi Sakinleştirir


Meditasyonunun bir başka heyecan verici yararı, sempatik sinir sisteminizi veya savaş ya da kaç tepkinizi devre dışı bırakabilmesidir.


Bir tehditle karşılaştığınızda, sempatik sinir sisteminiz devreye girerek ya kaçmanıza ya da savaşmanıza yardımcı olan stres hormonlarını serbest bırakır. Tehlike geçtikten sonra parasempatik sinir sisteminiz aktive olur ve dinlenmenizi, rahatlamanızı sağlar.


Rhoads, meditasyon yoluyla esasen sempatik sinir sisteminizi devre dışı bırakıyor ve parasempatik dalı açıyorsunuz, diyor. Böylece meditasyon ağrı, depresyon, stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı oluyor.


Rhoads ayrıca meditasyon yoluyla sempatik sinir sisteminizi sakinleştirmenizin duygusal tepkiselliği de azalttığını söylüyor.

Bu ise meditasyonun yarattığı sakinlik içinde anın bazı yönlerinin hoş olmadığının farkına olmanızı sağlıyor. Bu tür bir farkındalık ise kendinize zarar verecek davranışlarda bulunmamanıza yardımcı olur.


Meditasyon sağlığımızı ve zihinsel aktivitelerimizi koruyan değerli ve anlamlı bir araç her bireyin sağlıklı yaşamak için kendisine yatırım yapma hakkına sahiptir.


İlginizi çekebilecek bir nefes yazısı; Nefes Uygulaması Başarıya Nasıl Olanak Tanır?




Comments


bottom of page