Boşanmaya Giden Yol: Talep Etme- Geri Çekilme
- DenizCan
- 4 May 2022
- 3 dakikada okunur
200 yıldan fazla bir tarihe sahip olan evlilik kurumuna dair olan yaklaşımlar zaman içerisinde değişik anlamlardan geçmiştir.
Evliliği doğurulan çocukların meşru kabulü için gerekli olduğunun söylendiği dönemler.
Evliliğin toplumsal normlara uygun cinsel hayat düzenlemesi için olduğunun söylendiği dönemler.
Evliliğin kadın ve erkeğin yardımlaşma, karşılıklı cinsel doyum, çocukların özenle yetiştirilmesi için gereken ortamı sunan özel bir aşk ilişkisi kurması olarak da tanımlanmıştır.
Tarih içinde evlilik statü, konum ve zenginlik elde etmek için de kullanılmıştır. Ve bu dönemler aşk evlenmek için oldukça zayıf bir neden olarak görülmüştür.

Zamanla değişen üretim biçimi ve buna uygun yeniden şekillenen toplumsal ilişkiler içerisinde evlilik iki kişinin sağlıklı ve doyum içinde bir yaşam sürmesi için ilgi ve sevgisini birbirine yöneltmesi olarak belirmiştir.
Bu belirlemeyle birlikte eşlerin birbirini seçmeleri, kendi seçimlerine uygun evlilikler sürdürmeleri ön plana çıkmıştır.
Tabii bununla birlikte ortaya yeni bir alan çıkmıştır: Doyumlu ve sağlıklı bir ilişki nasıl sürdürülür?
Bu sorunun yanıtı aile ve ilişki danışmanlığını ortaya çıkarmıştır.

Ve aynı zamanda eşlerin kendi iradeleri ile evlenmeye başlamaları aynı zamanda artan boşanma oranlarını da getirmiştir.
Boşanmaya en çok gösterilen gerekçeler arasında eşlerin iletişiminin kopması, bir eşin iletişimden geri çekilmesi geliyordu.
Eşler arasında iletişim doyumunun yüksek olması çiftlerin hem sorunlarda hem gündelik hayatlarında daha az stres yaşadıklarını gösteriyordu.
Terapistler bu konuda araştırma yaparken eşler arasında iletişim problemi yaratan tarzın talep etme-gerçi çekilme iletişim örüntüsü olduğunu fark ettiler.
Talep Etme Geri Çekilme İletişim Örüntüsü Nedir?
Çiftlerden birinin yakınlık ve güvenlik arayışı içerisindeyken diğerinin sessiz kalması, iletişime geçmemesi ve geri çekilmesi olarak adlandırılır.

Bu tarz bir iletişimin ortaya çıkmasında izlenen tablo aşağıdaki gibidir:
İlk olarak eşlerden birisi kendisini rahatsız eden bir durumla ilgili konuşma isteği içerisindedir. Bunu daha çok suçlayıcı ve eleştirel bir biçimde yapar. Bu durumdayken diğer eş iletişimi kesme, yanıt vermeme gibi davranışlarda bulunur.
İkinci aşamada sorunu konuşmak isteyen eşin tartışma isteği artar ve diğer eşinde iletişimden kaçma ve yanıtsız bırakma davranışı uzar.
Kısaca sorunu ifade eden ve cevap beklemeyen eş talep eden, sorunu ve eşinin isteğini görmezden gelen eş ise geri çekilen taraf olarak belirir.
Yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlar bu tür bir iletişim tarzının asla tek bir eş tarafından oluşturulamayacağını gösteriyor. Talep etme- geri çekilme örüntüsü her zaman iki eşin yaklaşımı ile belirleniyor.
Talep etme-geri çekilme iletişim örüntüsünde belirleyici olan diğer faktörler arasında aile yapısı ve güç ilişkisi de beliriyor. Kendini güçlü gören eş geri çekilmeyi daha çok kullanıyor. Ülkemizdeki aile yapısında da yaygın olarak otoriteyi ve ekonomik gücü elinde tutan erkek olduğu için geri çekilme davranışını daha çok erkek gösterirken kadın daha çok talep eden kısmını oluşturuyor.
Burada aynı zamanda toplumsal olarak cinsiyete yüklenen anlamlar da devreye girebiliyor. Erkeklere daha çok mantıklı olma, duygusal tepkiler vermeme konumu yüklendiği için de erkekler kendilerini tetikleyen durumlarda geri durma eğilimi gösterebiliyor. Benzer şekilde kadınların sürekli olarak kendi duygularına göre hareket ettiğini düşünen erkekler de geri çekilmeyi sorun çözme aracı olarak görebiliyor.

Oysa, her ne nedenle olursa olsun bir sorunun anlatım biçimine takılmadan sorunu ifade eden kişinin belirgin bir rahatsızlıktan yola çıktığını kabul edebilirsek o zaman iletişim kurma isteğimiz hem tartışmadan hem sorunu görmezden gelmekten uzaklaşabilir.
Bir evlilik içinde bağlığı sağlayan temel unsurlardan birisinin iletişim kurmak olduğunu daimi olarak aklımızda tutmak ilişkilerimizi bitme noktasına götürmekten uzaklaştırabilir.
Okumayı unutmayın:
Ücretsiz abone olarak bireysel, ilişki, çift ve aile danışmanlığı konusunda yayınlanan her yazı için kısa bir mail alabilirsiniz.

Deniz Can kimdir?
Sitede yayınlanan yazıların yazarı.
Bireysel & İlişki & Aile Danışmanı.
Uzman Sosyolog.
Deniz Can'ın yayınlarını dinleyebileceğiniz platformlar:
Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için denizcan@canakademisi adresine mail gönderebilir ya da 553 059 58 57 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.
YASAL UYARI: Sayfada yer alan sağlık ile ilgili bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve bir sağlık uzmanı tarafından uygulanan tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Bilgilerin okuyucunun durumuna uygunluğunu belirlemek için mutlaka uzmana danışılmalıdır. Bu sitede yer alan yazıların tümü bana ait olup telif hakkı yasası ile korunmaktadır.
Comments